Certifikovaný realitní makléř pro Prahu a Středočeský kraj

Snížení úrokových sazeb ČNB: Dopad na realitní trh


Bankovní rada České národní banky nedávno učinila významné rozhodnutí týkající se úrokových sazeb, které bude mít vliv i na český realitní trh. Konkrétně bylo oznámeno snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu, které vstoupilo v platnost od 9. února 2024. Tento krok reaguje na snižování inflace a vývoj kurzu koruny a má za cíl podpořit ekonomiku, což bude mít dopad i na další vývoj v realitním sektoru.

Očekávám, že toto snížení sazeb bude mít pozitivní vliv na realitní trh v České republice. Prodávající mají důvod očekávat nárůst cen nemovitostí, což by mohlo vést k vyšším ziskům z prodejů. Kupujícím pak snížení úrokové sazby poskytuje možnost získat hypoteční úvěr s nižšími náklady, což následně zlevní jejich měsíční náklady na financování bydlení.

Toto snížení úrokových sazeb je v souladu s očekáváními analytiků, kteří již dříve naznačovali možný pokles sazeb. Česká národní banka prostřednictvím tohoto kroku reaguje na aktuální ekonomické podmínky a snaží se stimulovat hospodářství zvýšením likvidity na trhu.

Bude důležité pečlivě sledovat další vývoj sazeb. Prognózy naznačují možné další snížení úrokových sazeb na příštím jednání ČNB, zejména pokud bude inflační vývoj příznivý. Klíčové sazby, jako dvoutýdenní repo sazba a diskontní sazba, mají vliv na podmínky, za jakých ČNB přijímá vklady od bank, a tím i na likviditu na trhu.

Celkově lze očekávat další pokles sazeb a potenciální posun v cenách nemovitostí, což může být pro aktéry na realitním trhu důležité. Pro ty, kteří plánují prodej nemovitosti a chtějí znát její aktuální cenu, nabízíme možnost objednat si odhad ceny nemovitosti zdarma. Buďte připraveni na potenciální změny a využijte příležitostí, které současná situace na trhu nabízí.

Pro další informace a nezávaznou konzultaci mi napište nebo zavolejte, rád pomohou s jakýmikoli otázkami týkajícími se realitního trhu a financování nemovitostí. Pro prodávající připravím odhad ceny nemovitosti a navrhnu plán prodeje. Pro kupující zajistím posouzení jejich finančních možností a návrh na financování. Jsem tu pro vás, abych vám pomohl dosáhnout vašich finančních cílů a uskutečnit vaše realitní plány zejména s ohledem na aktuální snížení úrokových sazeb.